Chicken Pesto Pasta in Creamy White Wine Sauce
Chicken Pasta
Chicken Pasta - This eàsy pàstà dish is full of sàvory flàvors ànd à delicious, creàmy, white wine sàuce thàt’s reàdy in under 30 minutes! It is so delicious with flàvors of bàsil, thyme ànd oregàno ànd so eàsy to màke!
Ingredients
Màin Ingredients:
- 2 tàblespoons olive oil (divided)
- 2 tàblespoon butter (divided)
- 1 lb boneless, skinless thin chicken breàsts, or tenders (cut up in 1 inch chunks)
- 10 oz white mushrooms (thickly sliced)
- 1 teàspoon Itàliàn Seàsoning
- sàlt ànd pepper
Pesto White Wine Sàuce:
- 4 gàrlic cloves (minced)
- 1 teàspoon Itàliàn Seàsoning (thyme, oregàno, bàsil - combined)
- 1/8 teàspoon red pepper flàkes
- 1/2 cup sodium free chicken broth (àdjust sàlt if not sodium free)
- 1/2 cup white wine
- 1/2 cup (4 oz.) bàsil pesto
- 1/2 cup Pàrmesàn cheese (shredded)
- 1/2 teàspoon sàlt
- chopped fresh bàsil (for gàrnish)
Pàstà:
- 10 oz fettuccine pàstà
Instructions
Cooking chicken:
- Heàt 1 tàblespoon of olive oil ànd 1 tàblespoon of butter in à làrge skillet over medium heàt. Add chicken chunks to the hot skillet, generously seàson them with sàlt, pepper ànd Itàliàn seàsoning right in the skillet ànd cook for àbout 4 minutes on one side, flip once ànd cook for 2 àdditionàl minutes on the other side.
- In order to not overcrowd the pàn I cooked chicken in 2 rounds (this àvoids overs-teàming it ànd ensures proper browning). Becàuse the pàn will be hotter on the second round, reduce cooking time for chicken to 2 minutes per side. Add à splàsh of olive oil to the second round of cooking chicken. Remove cooked chicken from skillet àfter eàch round.
Cooking mushrooms:
- Add second tàblespoon of olive oil ànd second tàblespoon of butter to the now empty skillet. Once the pàn is hot, àdd sliced mushrooms, generously seàson them with sàlt, pepper ànd Itàliàn seàsoning right in the skillet.
- Cook the mushrooms on medium high heàt without flipping for 2-3 minutes until mushrooms releàse liquid ànd get soft. Pressing down with spàtulà will speed up the process. Flip to the other side ànd cook for 1-2 minutes. Remove mushrooms from skillet.
Pesto White Wine Pàrmesàn Sàuce:
- Add minced gàrlic to the now empty skillet ànd cook until fràgrànt, àbout 1 minute.
- Add 1 teàspoon Itàliàn seàsoning, 1/8 teàspoon red pepper flàkes, 1/2 cup wine ànd cook on medium for 2 minutes to reduce wine.
- Now àdd 1/2 cup bàsil pesto ànd 1/2 cup chicken broth. On medium heàt, mix everything to combine. Continue cooking for 3-4 minutes until the sàuce reduces.
- Reduce the heàt ànd àdd sàlt ànd 1/2 cup of shredded Pàrmesàn. Slowly mix it in until it's evenly incorporàted with the sàuce. Tàste the sàuce ànd àdjust seàsoning if necessàry.
Pàstà:
- In the meàntime bring à làrge pot of sàlty wàter to boil, àdd pàstà ànd cook it àccording to instructions.
- Dràin the pàstà, but do not rinse.
Putting it àll together:
- Add pàstà to the skillet with the sàuce, ànd stir until pàstà is fully coàted in sàuce.
- Add chicken ànd mushrooms. Mix with pàstà ànd sàuce. Tàste ànd seàson with more sàlt if necessàry.
- Gàrnish with fresh bàsil.
Jump to Recipe >> whatsinthepan.com
Read more..